poniedziałek, 28 marca 2016

Laotański sticky rice, czyli jak dobrze może smkować ryż - By Lukasz Jankowski

Ryż jako podstawowy składnik dań znajdziemy na każdym praktycznie stole w Azji Południowo-Wschodniej. Ale już klejący się lekko „sticky rice” jest bardziej regionalną potrawą, popularną w Tajlandii i dominującą w Laosie. Podróżując po Laosie znajdziemy Khao Niaw – sticky rice w każdej restauracji. Na przystankach autobusowych zakupić można ładnie uformowaną kulkę takiego ryżu w woreczku, który potem zjadamy nabierając palcami mniejszą ilość i formując małe kulki. Do tego opcja zakupu grillowanego kurczaka na patyku i można jechać dalej następne kilka godzin nie martwiąc się o pusty żołądek .

Dla większości osób ryż ten może się jednak kojarzyć z najlepszym deserem na świecie, czyli mango sticky rice. Słodkie, w pełni dojrzałe mango, słodki sticky rice, i zmieniające się dodatki – cynamon, słodka śmietnka, itd. O tak!







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz