"Lau" to gorący kociołek i jedno z popularniejszych dań w Wietnamie. Istnieje kilkanaście rodzai kociołków. Zazwyczaj restauracje specjalizują się w jednym rodzaju i co ciekawego takie restauracje znajdują się na jednej ulicy, jedna koło drugiej. Kociołek to wywar do którego dodaje się różnego rodzaju dodatki (mięso, owoce morza, warzywa, makaron), gotuje przez kilka minut i jest gotowe do jedzenia. Jako, że prawdziwy kociołek to danie dla 3-4 osób, ostatnio pojawiły się restauracje serwujące kociołki dla 1 osoby. Ceny oscylują w granicach 50 000 VND w zależności od miejsca. Wybór kociołków jest znacznie mniejszy, ale w jednej restauracji ma się 3/4 kociołki do wyboru. Na zdjęciach "Lau Thai" czyli kociołek tajski. Wywar to "rosół" warzywny z bardzo dużą ilością chili (dlatego nazywa się tajski) do którego dodaje się mięso, krewetki, małże, warzywa.
Krzysiek
Krzysiek
(KLIKNIJ NA ZDJĘCIE ABY POWIĘKSZYĆ)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz