niedziela, 8 kwietnia 2012

Chao..czyli wietnamski krupnik

Chao czyli wietnamski krupnik. Chao to zupa gotowana na bazie ryżu. W przeszłości, zanim Wietnam wprowadził reformę "Doi Moi", w sklepach nawet octu na półkach nie było, ponieważ nie było sklepów.... a mleko na czarnym rynku było bardzo drogie, to rodzice karmili dzieci zupą chao z dodatkiem soli. Obecnie, gdzie półki sklepowe są pełne, chao nie jest już tak popularne jak kiedyś, chociaż nawet w Sajgonie czy w Ha Noi można spotkać pojedyńcze punkty gastronomiczne serwujące "krupnik". Chao podawane jest z dodatkiem wieprzowiny, kurczaka, krewetek... Mimo, że zupa jest prosta, to warto spróbować miseczkę, szczególnie podczas zimy w Ha Noi, tak na rozgrzewkę!
Krzysiek
 
(KLIKNIJ NA ZDJĘCIE ABY POWIĘKSZYĆ)
                            
 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz