czwartek, 14 sierpnia 2014

Fabryka cukierków kokosowych w Delcie Mekongu (cz.1)

Podczas wycieczki do Delty Mekongu obowiązkowym punktem jest odwiedzenie rodzinnej manufaktury cukierków kokosowych. Jest to dość ciekawy punkt wycieczki, ponieważ można nie tylko zobaczyć jak się wykonuje takie cukierki, ale także zakupić kilka jako prezenty. Cukierki są nie tylko smaczne ale także bez dodatków konserwantów, sztucznych barwników. Produkcja cukierków jest dosyć prosta, najpierw z kokosa skrobie się wiórki, potem wyciska się z nich sok, który gotuje się ze słodem w dużym kotle przez ok. 45 minut , dalej powstałą masę wylewa się w formy, czeka aż masa wyschnie, kroi się, zawija w bardzo cienki papier ryżowy, papier i pakuje. Cena za paczkę to 30 000 VND, jeśli kupi się 5, to zazwyczaj 6 paczka jest za darmo.











Brak komentarzy:

Prześlij komentarz